4. oktober je datum, ki bo marsikomu ostal v spominu (morda še najbolj Applu), saj je to dan, ko je Evropski parlament z veliko večino potrdil novo zakonodajo, ki veleva, da vsi pametni telefoni, prodani v EU, za žično polnjenje uporabljajo vmesnik USB-C. Za večino proizvajalcev to ne bo predstavljalo težave, saj so prehod že naredili. Vsi vemo, da je Apple eno izmed redkih podjetij, ki še vedno vztraja prvi svojem lastniškem in 10 let starem vmesniku Lightning, ampak ne pri vseh napravah. Njihovi Maci, iPadi in še nekatere naprave že zdaj omogočajo USB-C polnjenje. Pametni telefoni iPhone pa se od leta 2012 napajajo izključno z Lightning vmesnikom, kar bi se lahko zelo kmalu spremenilo. Vprašanje je le, kako?

Cilj nove evropske zakonodaje je zmanjšati e-odpadke. Interoperabilnost naj bi spodbudila manjše število zavrženih elektronskih naprav, kablov in polnilnikov. Po ocenah EU naj bi vsako leto na odpadih končalo 11.000 ton polnilnikov. Poleg zmanjšanja e-odpadkov želijo z novim zakonom potrošnikom prihraniti denar (po njihovih ocenah do 250 milijonov evrov).

Nova pravila, ki so nadgradnja direktive o radijski opremi (angl. Radio Equipment Directive), še niso uradno odobrena. Parlament je izglasoval novi zakon, vendar ga mora sedaj še podpisati Evropski svet in objaviti v Uradnem listu EU. To naj bi bila zdaj samo še formalnost.

Ko se bo to zgodilo, bodo podjetja, kot je Apple, še vedno imela dve leti časa, da naredijo prehod na USB-C. V sporočilu za javnost je Evropski parlament zapisal, da bodo nova pravila začela veljati proti koncu leta 2024. Izjem ne bo, vsak proizvajalec jih bo moral spoštovati, če bo želel izdelke prodajati v Evropi.